Beneficiile folosirii ceaiului verde in dieta

Sa fie ceaiul verde doar un alt supliment nutritiv?

Ceaiul verde a facut parte din dieta chinezilor de peste 3000 de ani. Toate cercetarile, si sunt din ce in ce mai multe in ultimul timp, au aratat ca exista un numar foarte mare de beneficii asupra sanatatii in urma consumului de ceai verde sau utilizarii extractului acestuia.

Prevenirea si inhibarea cancerului, efectul antioxidant (vezi sursa ) , controlul asupra greutatii, proprietatile anti inflamatorii si antibacteriene, toate au fost studiate de nenumarate echipe de cercetatori din intreaga lume. Unele rapoarte arata ca, ceaiul verde are capacitatea sa lupte impotriva anumitor tipuri de cancer aflate in diferite stadii de dezvoltare. Acesta contine substante chimice cunoscute sub numele de polifenoli  ( sursa studiu )care au proprietati antioxidante. Un antioxidant este un compus care blocheaza formarea radicalilor liberi ce pot deteriora celulele sanatoase.

Originea si forma in care poate fi gasit  ceaiul  verde

Ceaiul verde provine din planta Camellia Sinensis, la fel ca si ceaiul negru sau oolong.  In procedeul de obtinere a ceaiului verde, frunzele prospat culese sunt supuse unui tratament cu aburi la temperaturi foarte ridicate, astfel, cea mai mare parte a proprietatilor nutritionale si a enzimelor ramanand intacte. In productia ceaiului negru frunzele sunt uscate si fermentate.

In tarile asiatice consumul de ceai verde este de trei cani pe zi sau chiar mai mult. La prepararea unei cani de ceai se folosesc una doua lingurite de ceai uscat pus in apa fierbinte si lasat la infuzat cam 3-5 minute. Sunt utilizate de foarte multe ori si extracte de ceai verde, acestea fiind disponibile sub forma de capsule.

Cofeina din ceaiul verde

Foarte multi beau ceai verde si se asteapta ca acesta sa aiba un efect mult mai puternic datorita cofeinei ce o contine. Adevarul este ca, ceaiul verde contine cofeina cam jumatate decat ceaiul negru, insa aceasta poate varia si in functie de numarul de lingurite de frunze uscate sunt folosite la o cana de ceai.

  1. o cana de ceai verde contine 25 mg cofeina
  2. o cana de ceai matchea contine 70 mg cofeina
  3. o capsula de extract de ceai verde contine 50 mg cofeina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *