Ceaiul verde în Japonia

Ceaiul este cea mai populară băutură în Japonia, dar și o parte importantă a culturii mâncării japoneze. Există numeroase tipuri de ceai care se consumă în funcție de momentul zilei. Ceaiul verde este cel mai des întâlnit și, atunci când cineva nu specifică tipul ceaiului pe care îl dorește, este de la sine înâeles că se referă la o cană de ceai verde. De asemenea, ceaiul verde este elementul central al ceremoniei ceaiului. Cele mai cunoscute regiuni pentru plantațiile lor de ceai sunt Shizuoka, Kagoshima și Uji.

Ceai verde: gyokuro, sencha, bancha
Sunt cultivate numeroase tipuri de ceai verde ce diferă în funcție de timpul de recoltare și de cantitatea de soare la care sunt expuse frunzele. Cel mai înalt grad este reprezentat de Gyocuro care se alege în primul tur de recoltare, după ce a fost ținut o perioadă la umbră. Următorul este Sencha, asemănător cu Gyocuro, dar care nu este ferit de soare. Bancha este cel mai mic grad de ceai verde deoarece se obține din frunzele rămase.

Matcha: ceai verde sub formă de praf
Numai frunzele de cea mai bună calitate sunt folosite pentru Matcha. Acestea sunt uscate și măcinate până se transformă într-o pulbere fină. Matcha este acel tip de ceai verde de cea mai bună calitate folosit în timpul ceremoniei ceaiului.

Ceaiul a fost adus pentru prima dată în Japonia în timpul perioadei Nara (710-794). Era considerat un produs de lux, disponibil în cantități mici numai la preoți și nobili, fiind o băutură medicament. În timpul perioadei Muromachi (1333-1573), ceaiul a devenit popular în rândul oamenilor indiferent de clasa socială din care făceau parte. Aceștia se adunau la partide de ceai unde jucau un joc de ghicit ce presupunea ca participanții să ghicească numele ceaiului și proveniența. Cam în aceeași perioadă, a luat naștere o versiune mai rafinată a partidelor de ceai ce avea la bază simplitatea Zen și un accent pus în special pe etichetă. Aceste întâlniri erau pentru câțiva oameni și se țineau într-o cameră mică. Din aceste întâlniri discrete, a luat naștere ceremonia ceaiului.

Sado ( calea ceaiului) este o metodă specială de preparare și consumare a ceaiului. Acest obicei a fost influențat în mare parte de Budismul Zen. Ceremonia presupune numeroase ritualuri care trebuie să fie știute pe de rost. Aproape fiecare mișcare a mâinii este descrisă. Ceaiul este preparat de către gazdă și savurat de către oaspeți. Ceaiul folosit este matcha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *