Ceaiul verde poate stimula memoria de lucru ?

Ingredientele active ale ceaiului verde au fost asociate unor numeroase beneficii ale sanatatii, printre care scaderea in greutate, scaderea gradului de anxietate si inhibarea celulelor canceroase. Acum, o noua cercetare adauga pe aceasta lista stimularea memoriei.

Green  powder matcha teaCercetatorii de la Universitatea din Basel, Elvetia, au desfasurat un experiment simplu in care au dat unui grup de participanti o bautura care continea 27,5 grame de extract de ceai verde sau o bautura pe baza de proteine destinata sa aibe acelasi gust ca ceaiul verde. Participantilor nu li s-a spus care dintre aceste doua bauturi le-a fost oferita. In timp ce inghiteau oricare dintre bauturi, cercetatorii le-au examinat activitatea cerebrala cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala. In acelasi timp, participantilor li s-a cerut sa finalizeze sarcini care le testau memoria de lucru.

Rezultatul: cei care au baut bautura cu extract de ceai verde s-au descurcat mai bine la indeplinirea sarcinilor de memorie si acrtivitatea lor cerebrala a aratat un model de stimulare diferit intre lobii lor frontali si parietali. Lobul frontal, unde se regasesc cele mai avansate abilitati de gandire, se afla, dupa cum ii spune si numele, in partea din fata a creierului, in timp ce lobul parietal se afla chiar in spatele acestuia. Lobul parietal are un rol important in modul in care creierul nostru proceseaza informatiile senzoriale si limbajul.

ceaiul verde si memoriaAcest studiu indica faptul ca ceaiul vderde accentueaza interactiunea dintre aceste zone ale creierului, ceea ce duce la capacitatea sporita de a aminti si a retine informatii. Cu alte cuvinte, ceaiul verde ajuta la stimularea interactiunii dintre neuronii care alimenteaza memoria. Este foarte important de subliniat faptul ca cercetatorii au folosit extracte de ceai verde si ar trebui consumate numeroase cani de ceai verde pe zi pentru a se obtine un efect asemanator.

Acest studiu nu a avut o mare amploare, insa ar fi interesant de vazut rezultatele unui asftel de studiu la o scara mai larga. Totusi, exceptand dimensiunile si amploarea studiului, rezultatele sunt destul de interesante si intrigante.

Daca combinam acest studiu cu cercetarile anterioare despre beneficiile cognitive ale consumului de ceai verde, vom avea mai multe dovezi care sustin capacitatile de stimulare a activitatii cerebrale a ceaiului verde si a extractului de ceai verde. Daca o cana sau doua din aceasta bautura veche de secole este consumata zilnic, cel mai probabil ne va imbunatatii starea organismului, in special a functionarii la cote maxime a creierului.

Originally posted 2014-09-12 12:30:41.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *