Cum se procesează ceaiul verde

Ceaiurile se împart în categorii în funcție de modul de procesare. Sunt cel puțin șase tipuri diferite de ceai: alb, galben, verde, oolong, negru.

Ceaiul verde este crescut si procesat in diverse moduri. Condițiile de creștere pot fi împărțite în două tipuri fundamentale: frunzele crescute la soare și cele crescute la umbră. Plantele din care se obține ceaiul verde sunt cultivate în așa fel încât produc lăstari în mod regulat, fiind recoltate de trei ori pe an. Prima data sunt culese la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. A doua oară are loc în luna iunie, iar a treia la începutul lunii august. Frunzele de cea mai bună calitate se obțin la prima recoltare.

Ceaiul verde este procesat cu ajutorul unor metode artizanale, dar si a unor metode moderne. Printre cele mai comune metode artizanale se enumeră uscarea la soare sau arderea cu cărbune. Cele mai cunoscute metode moderne de obținere a ceaiului verde sunt uscarea cu ajutorul unui cuptor sau uscarea la aburi.

După procesare, ceaiurile verzi cunoscute și sub numele de aracha sunt depozitate în locuri cu o umiditate foarte scăzută și o temperatură aflată între 0 și 5 grade. Acest aracha obținut nu reprezintă produsul finit, trebuie să treacă printr-un proces de ardere înainte de amestecare, selecție și ambalare. Frunzele ajunse la acest stadiu vor fi arse pe parcursul întregului an în funcție de cerințe.

Astfel, ceaiul verde obținut va avea un termen de valabilitate mai mare, dar și un gust mai bun. Primul ceai de mai, se poate stoca astfel mult mai ușor până la următoarea recoltă din anul ce va veni. După acest proces de re-uscare, fiecare ceai brut va fi cernut și clasificat în funcție de mărime. În final, fiecare lot va fi amestecat luându-se în considerare tipul amestecului și opiniile degustătorilor. După aceea va fi ambalat și pregătit pentru vânzare.

Într-un studiu din anul 2006, a fost măsurată producția de ceai verde și exportul său. Astfel, cel mai mare producător și exportator de ceai verde este China, având un procent de 83% din totalul de ceai verde din întreaga lume. Pe locul al doilea se află Japonia cu 9,5% producție și 0,6% export, urmată de Vietnam cu 6,8% procente pentru producție și 9,9% pentru export. Pe ultimul loc se află Indonezia cu o producție de 2.1% din totalul global și un procent de export de 3.5%. De aici reiese faptul că în întreaga lume domină ceaiul verde adus de pe plantațiile aflate în China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *