DIAREEA- abordare naturista cu ceaiuri

DIAREEA

Diareea reprezinta o stare patologica ce se carac­terizeaza prin accelerarea tranzitului intestinal, scaune frecvente, rapide, semilichide si lichide.

La adulti, diareea se poate produce din cauza unor mese prea imbelsugate, datorita unor infectii sau apare ca rezultat al schimbarii de clima. Plantele medicinale reco­mandate in tratarea diareei sunt: afinul, albastrelele, busuiocul, catina alba, cerentelul, ciresul, visinul, coada-calului, coada-racului, dudul, izma, merisorul, murul, musetelul, nucul, patlagina, plamanarica, porumbarul, rachitanul, roinita, stejarul, tataneasa, traista-ciobanului, trandafirul, troscotul, turtita-mare, urzica-moarta alba, zmeurul.

a) Tratamentul cu ceai de afin

Ceai de afineInfuzia se prepara dintr-o lingura de frunze, oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi. Este un ceai antidiareic eficient, actionand si ca un bun dezin­fectant. In tratamente poate fi utilizat si ceaiul din fructe de

afin. Infuzia se prepara dintr-o lingura de fructe uscate, oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa ceaiul la infuzat 10 minute. Se beau 2 cani de ceai pe zi, neindulcit.

b) Tratamentul cu ceai de coaja de stejar

Infuzia se prepara dintr-o lingura de coaja de stejar

maruntita, oparita cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-15 minute. Se beau 2 cani de ceai pe zi, neindul­cit. Este un antidiareic eficient, actionand si ca un bun dez­infectant.

Ceaiul de stejar are recomandari majore in tratarea diereei. El actioneaza astringent si antiseptic asupra florei microbiene. Stejarul intra in formula ceaiului antidiareic.

c) Tratamentul cu ceai de izma

Ceai de mentaInfuzia se prepara din 1-2 lingurite de frunze de izma, oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-15 minute. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi, neindulcit. Este un ceai tipic antidiareic, cu calitati multiple, util si in tratarea a numeroase afectiuni: atonia stomacului, voma (la femeile insarcinate, rau de mare, rau de inaltime), balonari, aerofogie etc.

d) Tratamentul cu ceai din cerentel

Decoctul se prepara dintr-o lingura de radacini maruntite, fierte 15-20 minute in 250 ml de apa. Se bea pe stomacul gol. ii creste efectul terapeutic daca-1 amestecam cu menta, musetel si sunatoare.

e) Tratamentul cu ceai din flori de traista-ciobanului

Infuzia se obtine din 50 g flori peste care se toarna 500 ml de apa clocotita. Se beau zilnic 2 cani de ceai cald.

f) Tratamentul cu ceai de turtita-mare

Ceai de turtita mareInfuzia sau decoctul se prepara dintr-o lingura de plante maruntite, oparite cu 250 ml de apa. La decoct se fierbe ceaiul 10 minute. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

g) Tratamentul cu ceaiul preparat dupa reteta:

20 g 40 g 40 g.

– coaja de stejar

– coada-calului (fara radacina)

– mierea-ursului (fara radacina)

Ceaiul se prepara din 3 lingurite de amestec vegetal bine maruntii si omogenizat, fiert 10 minute in 750 ml de apa. Se beau 3 cani de ceai pe zi.

80 g 20 g 20 g 80 g.

h) Tratamentul cu ceaiul preparat dupa reteta:

80 g 20 g 20 g 80 g.

– coaja de stejar

– rizomi de obligeana

– cimbrisor (planta intreaga)

– frunze de nuc

Decoctul se prepara dintr-o lingura de amestec vegetal bine maruntit si omogenizat, fiert 10 minute in 250 ml de apa. Se beau 1-2 cani de ceai pe zi.