DIZENTERIA

Dizenteria reprezinta o infectie intestinala care se manifesta prin dureri abdominale, tenesme si diaree grava cu prezenta de mucus si sange. Ea este provocata de mai multe specii de bacili dizenteriei sau de amoebe.

Plantele medicinale recomandate in tratament sunt: rachitanul, tataneasa, urzica.

a) Tratamentul cu ceai de tataneasa

Decoctul se prepara din 1-2 lingurite de radacini maruntite de tataneasa fierte in 250 ml de apa timp de 25- 30 minute. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi, intre mese. Este un ceai cu calitati complexe: antiinflamator, cicatrizant si antidiareic.

b) Tratamentul cu ceai de rachitan

Ceaiul se prepara ca infuzie sau decoct scurt dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi. Este recomandat in tratarea dizenteriei si diareei baciliare.

c) Tratamentul cu ceai de urzica

Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze de urzica, oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi. Actiunile farmacologice ale ceaiului sunt com­plexe: este astringent (antidiareic si antihemoragic); are calitati cicatrizante, depurativ de baza, diuretic cu eliminare de acid uric. Aceste calitati il recomanda si in tratarea dizenteriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *