Efecte Secundare ale Ceaiului Verde

În ciuda numeroaselor beneficii ale ceaiului verde, înregistrate şi salutate în ştiinţa medicală modernă, acestea pot fi, ca în cazul oricărui alt lucru mundan, acompaniate de efecte secundare nedorite ori supărătoare. În cazul ceaiului verde, aceste efecte sunt însă puţine sau şi puţin semnificative, iar apariţia lor e dependentă de consumul acestuia în exces: beneficiile sale depăşesc efectele secundare. În ciuda acestui fapt aceste efecte secundare există şi notarea câtorva dintre acestea nu pate dăuna .

1. Deşi ceaiul verde conţine mai puţina cofeină decât cafeaua sau alte ceaiuri, consumul în exces poate provoca totuşi insomnie, anxietate, iritabilitate şi poate deranja stomacul în cei ce au o sensibilitate ridicată la cafeină. Poate de asemenea cauza bătăi neregulate ale inimii, diaree sau confuzie. În cazul în care se doreşte să se elimine aceste efecte nedorite, fără a stopa însă consumul acestei licori, este indicat ceaiul verde decofeinizat sau consumul unui ceai verde de mai bună calitate, care să conţină nivele mai ridicate de teanină. Teanina este un ingredient care are un efect calmant asupra organismului, combătând efectele nedorite ale cafeinei.

2. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, ceaiul verde este contraindicat — mai ales la cele ce prezintă probleme la inimă, presiune arterială ridicată, sau probleme la ficat, rinichi ori stomac. Pentru acestea este contraidicat de altfel consumul a orice formă de cofeină.

3. Este bine a fi consumat între mese sau după ce ai mâncat, şi nu pe stomacul gol. Frunzele de Ceai verde conţin tanina, un alcaloid ce stimulează producerea de acid de către stomac. Cei cu o istorie a problemelor de stomac vor fi cei ce vor resimţi aceste efecte mai puternic, desigur. Această tanină este responsabilă, în acelaşi timp, şi pentru cauzarea diareei.

4. Consumul excesiv al acestui ceai poate reduce absorbţia de fier de către organism, cu până la 25%. Acest efect poate fi prevenit consumând băutura doar între mese, sau prin simpla adăugarea de lămâie.

5. Se crede in acelaşi timp că ceaiul verde poate agrava afecţiunea numită osteoporoză, sau chiar duce ajuta la apariţia ei—dar asta numai în cazul consumului de ceai în exces. Studiile au indicat că acest ceai poate stimula o eliminare în exces a calciului din organism, dacă se vor cunsuma cel puţin 4-5 ceşti pe zi . Şi acest efect se poate contracara însă cu un supliment de calciu.

6. Ca supliment alimentar, ceaiul verde ar trebui consumat doar în urma recomandării unui medic specialist, deoarece acesta conţine cantităţi importante de substanţe active care pot declanşa efecte nedorite, ori pot împiedica anumite medicamente sau tratamente să lucreze cum trebuie:

– este contraindicat, astfel, acelora ce i-au medicamente stimulente, deoarece poate creşte presiunea sângelui şi ritmul cardiac;
– iar cei ce i–au medicamente anticoagulante ar trebui să consume cu măsură ceaiul verde, datorită conţinutului său de vitamină K .

Surse:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/269538.php

http://www.green-tea-guide.com/green-tea-side-effects.html

Originally posted 2014-05-22 10:50:20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *