Levantica

Sunt utilizate mai multe varietati de levantica (Lavandula officinalis, Lavandula vera si Lavandula angustifolia), inzestrate cu proprietati similare.

Numele acestei parfumate plante mediteraneene vine de la verbul latin lavare („a spala”), intrucat romanii puneau infuzie de levantica in apa de baie. Amintim ca lavanda inseamna „care serveste la spalat”. Din aceeasi radacina etimologica provine si termenul frantuzesc lavandière, cuvint vechi si poetic insemnand „spalatoreasa”.

Levantica ocupa un loc important in medicina antica, toti marii specialisti recunoscandu-i virtutile sedative si digestive.

Partile utilizate : florile sau planta intreaga (aceasta din urma servind in principal la prepararea bailor medicinale).

Se recolteaza la sfarsitul perioadei de inflorire, cand petalele incep sa se ofileasca.

Moduri de utilizare

Infuzie : doua linguri, pana la o mana la un litru de apa ; lasati sa infuzeze timp de zece minute.

Macerat in vin : trei linguri la un litru de vin ; lasati sa se limpezeasca timp de o saptamana.

Sedativa

Levantica inlaturaceai de levantica in mod miraculos – si cu blandete – nervozitatea, stresul, epuizarea nervoasa si tulburarile de somn. In acest caz, se recomanda un tratament de fond ; de exemplu, o cura de 10-20 de zile cu infuzie de levantica, trei cesti pe zi. Aveti grija, evident, sa beti ultima ceasca exact inainte de culcare (pentru o eficienta crescuta, puteti amesteca putin tei cu levantica). Ocazional, nu ezitati sa inlocuiti (daca va place, desigur) infuzia obisnuita cu un paharel de macerat de lavanda in vin – un ceai ceva mai special, de acord, dar la fel de eficient.

Completati aceasta cura cu bai sedative si delicios parfumate prin adaugarea de infuzie concentrata de levantica (o mana mare la un litru de apa).

Calmeaza durerile de cap

In secolul al XHl-lea, Hildegarde de Bingen prescria deja infuzia de lavanda pentru uzul intern si extern. Dupa ce se bea ceasca de ceai, se inmuia o bucata de panza in infuzie calda sau rece si se tampona cu ea fruntea si tamplele.

Un ceai de levantica urmat de un repaus de jumatate de ora la umbra si racoare diminueaza considerabil durerile de cap.

Digestiva

Lavanda contribuie in egala masura la rezolvarea majo­ritatii problemelor digestive, de la durerile spasmodice la indigestii. Se poate folosi chiar pentru a calma colicile sugarilor (in acest caz insa, infuzia se va doza doar cu o lingura ia un litru).

Intrebuintat ca apa de gura – acest ceai previne si mirosul neplacut al respiratiei.

Atenueaza afectiunile sezoniere

Ceaiul de levantica diminueaza febra si tusea ce insotesc adesea afectiunile sezoniere, precum guturaiul, gripa sau bronsita.

Originally posted 2014-10-10 15:43:34.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *