Nalba-mare

Numele frantuzesc al acestei plante, guimauve, ce aminteste de dulciurile copilariei – care, o spunem direct, cu riscul de a distruge un mit, nu contineau nici macar un gram din aceasta planta -, este prin el insusi un omagiu adus virtutilor sale, intrucit provine din latinescul bis malva, care inseamna „de doua ori nalba”, adica de doua ori mai puternica decit nalba. Si, de parca asta n-ar fi fost de ajuns, numele sau botanic este derivat din termenul grecesc altho („a vindeca”)…

nalba mareV-ati dat seama, nalba-mare vindeca de foarte multa vreme. Dioscoride o folosea impotriva afectiunilor res­piratorii si a tulburarilor intestinale, iar Carol cel Mare a tinut sa o vada figurand in capitulariile sale referitoare la gradinile imperiale.

Partile utilizate: florile, frunzele, radacinile sau planta intreaga.

Moduri de utilizare

Infuzie de frunze si flori: intre trei linguri si o mana mare la un litru de apa; lasati sa infuzeze timp de zece minute.

Decoct de radacina: trei linguri la un litru de apa (se fierbe zece minute) pentru uz intern si o mana la un litru (se fierbe cinci-zece minute) pentru uz extern.

Antitusiv

Florile de nalba-mare poseda proprietati expectorante care fac din ea un excelent adjuvant in tratamentul bronsitelor si al tusei (decoct de radacina).

Antiinflamator si calmant

Infuziile de flori si de frunze combat iritatiile si inflamatiile de toate genurile. In caz de angina, asociati un ceai emolient de nalba-mare cu gargare pe baza de decoct (preparat doar cu nalba-mare sau adaugandu-i mac-de-camp).

Planta are si o reala actiune antiinflamatoare, digestiva si urinara (este eficienta mai ales in cazul cistitelor).

Pentru uz extern

Ceaiul de nalba-mare este o excelenta apa de gura pentru cei care sufera de gingivita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *