Osteoporoza

Osteoporoza reprezinta o maladie grava caracterizata printr-o subtiere si rarefiere a trabeculelor osoase, ceea ce se traduce prin scaderea opacitatii radilogice a scheletului. Localizata sau difuza, osteoporoza apare in diferite cir­cumstante: tulburari endocrine, imobilizare prelun­gita, traumatisme, varsta inaintata. Carenta calcica si carenta proteica reprezinta doi factori care genereaza oste­oporoza. Se recomanda a se apela la un medic specialist Prezentam mai jos cateva tratamente cu plante medicinale:

Tratamentul cu ceai de coada-calului

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta oparita cu un litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-15 minute. Decoctul se prepara dintr-o lingurita de planta, fierta in 250 ml de apa, 15 minute. Se beau 2-3 cani de ceai cald pe zi. Tratamentul osteoporozei, al picioarelor cu ulcer varicos si in tratarea unor rani vechi se fac spalaturi si bai cu decoct din coada-calului concentrat (100 g planta/un litru de apa). Cand plantele sunt fierbinti si moi, se invelesc intr-o panza de in si se aplica pe locul suferind.

Tratamentul cu ceai de coada-soricelului

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta oparita cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi. Infuzie preparata din 6 linguri de planta la un litru de apa clocotita se foloseste in tratamente cu comprese sau bai.

„Leacul tuturor relelor“, cum este numita coada- soricelului in cartile vechi, este recomandata in tratarea osteoporozei si a afectiunilor maduvei osoase, daca se fac cure cu ceai, bai si frectii cu tinctura din aceasta planta. Tinctura, conform indicatiilor Mariei Treben, se prepara din florile plantei culese la soare, maruntite si introduse intr-o sticla curata si peste care se toarna rachiu de secara sau de fructe 38-40%. Macerarea se face la soare timp de 14 zile.

Tratamentul cu ceai de galbenele

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta oparita cu 250 ml de apa clocotita. Tratamentul consta in spalarea cu infuzie de galbenele si coada-calului amestecate in pro­portii egale. Infuzia este benefica in tratarea osteo­porozei, ulceratiilor si tumorilor canceroase, ranilor purulente etc.

Tratamentul cu ceai din frunze de nuc

Pentru bai se prepara o infuzie din 100 g frunze de nuc maruntite, oparite in 3-5 litri de apa. Acest ceai se introduce in cada baii pline cu apa la 37-40°C. Pentru spalaturi loca­le se foloseste infuzia preparata dintr-o lingurita de frunze oparite cu 250 ml de apa clocotita. Ceaiul din frunze de nuc este recomandat in tratarea osteoporozei, umfla­turilor la os, a unghiilor purulente de la maini si picioare etc. Se fac bai ale zonei afectate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *