Tusea

Tusea NU reprezinta o afectiune propriu-zisa, ci ea apare ca un simptom specific afectiunilor respiratorii. Ea reprezinta un act reflex produs fie de o iritatie a mucoasei cailor respiratorii, fie de prezenta unor corpi straini; cel mai adesea fiind produse patogene (mucus in exces, sange, sputa).;

Tratamentul prin fifoterapie prezinta mai multe vari­ante si se alege In functie de fazele afectiunii.

a)  Faza iritativa a tusei – tusea este seaca si se reco­manda a se utiliza in tratamente ptante medicinale emoliente, çu un continut mare in mucilagii.

Pentru faza iritativa a tusei se indica a se utiliza: mac de camp, lumanarica, nalba de cultura, nalba- mare, podbal, tei, lichen-de-piatra, patlagina.

b) Faza de coctiune – se folosesc in tratamente plante medicinale expectorante, cu un continut mare In uleiuri volatile, samponoalde. Pentru faza de coctiune, plantele medicinale recomandate sunt: ciubotica-cucului, iso­pul, pinul, scaiului vanat, iarba-mare, ienuparul

        TUSEA IN FAZA IRITATIVA

Tratamentele recomandate sunt:

a)   Tratamentul cu ceai de patlagina

Este recomandat in bronsite cronice, tuse de diverse etiologii, astm. Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de planta maruntita oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 2 cani de ceai pe zi.

b)   Tratamentul cu ceai de tei

Este recomandat in tratarea: bronsitelor, starilor gripale, racelilor. Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de flori de tei oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 3 cani de ceai pe zi. O cana se va bea seara, cu 30 de minute inainte de culcare. Ceaiul are si calitati de neusedativ.

c)   Tratamentul cu ceai de mac de camp

Este un ceai emolient si antitusiv, recomandat in tratarea: bronsitelor, racelii, gripelor si raguselii. Infu­zia se prepara dintr-o lingurita de petale de mac rosu de camp oparite cu 250 ml de apa clocotita. Ceaiul se bea cald in cursul zilei. Sedativ si usor hipnotic, se recomanda ca o cana sa se bea seara, inainte de culcare.

d)   Tratamentul cu ceaiul preparat dupa reteta:

  • frunze de cimbru 50 g
  • frunze de salvie 50 g.

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de amestec vegetal oparit cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 3-4 cani de ceai pe zi.

      TUSEA IN FAZA DE COCTIUNE

Tratamentele pe care le recomandam sunt:

a)   Tratamentul cu ceai de scai vanat

Este un ceai emolient si expectorant extrem de activ actionand antitusiv si antiseptic. Infuzia sau decoctia scurta se obtine dintr-o lingurita de planta oparita cu 250 ml de apa. Ceaiul se bea in cursul unei zile, in mai multe reprize.

b)   Tratamentul cu ceai de isop

Este un ceai expectorant foarte activ si cu calitati de antiseptic si cicatrizant. Este recomandat in tratarea bronsitelor cu senzatii de sufocare, bronsite cronice si astm. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita, oparita cu 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *